Pomysł narodził się z zamiłowania do tradycyjnego smaku i najwyższej jakości. W 1994 roku, na lewym brzegu Bugu w miejscowości Rytele-Wszołki dwóch braci, Dariusz i Janusz Zakrzewscy założyli firmę „Ubój i sprzedaż mięsa”, która dała początek grupie Zakrzewscy, skupiającej 5 innowacyjnych zakładów. Gotowi na niezapomnianą podróż przez historię najlepszego mięsa w Polsce?
Spis treści:
Jak powstała grupa Zakrzewscy?
Wiesz, że mała ubojnia Zakrzewskich w mazowieckiej miejscowości funkcjonowała aż do przełomu roku 2000? Dariusz był odpowiedziany za zakup żywca, a Janusz za sprzedaż. Z czasem firma „Ubój i sprzedaż mięsa” zaczęła zatrudniać pierwszych pracowników. Bracia skupiali się na pozyskiwaniu najlepszej jakości mięsa od lokalnych hodowców bydła. Rzemieślnicza tradycja i pasja do wyjątkowego smaku sprawiły, że rodzinny biznes odnosił coraz większe sukcesy, zyskując popularność także poza granicami Rytele-Wszołek.
W 2003 roku rodzinne przedsiębiorstwo zmieniło nazwę na Zakłady Mięsne „Zakrzewscy”. Dzięki budowie nowego zakładu w Kosowie Lackim wzrosła moc produkcyjna, a mięso od Zakrzewskich zyskiwało coraz większą popularność.
Obecnie Zakład w Kosowie Lackim to siedziba przedsiębiorstwa i jeden z najnowocześniejszych zakładów mięsnych w Europie! To właśnie tutaj eksperci z Polski i zagranicy przygotowują najwyższej jakości polskie mięso. Zakład w Kosowie Lackim specjalizuje się w skupie, uboju i sprzedaży najwyższej jakości mięsa wieprzowego. Wychodząc naprzeciw światowej branży mięsnej wdrożono system jakości oparty na analizie zagrożeń i krytycznych punktach kontroli – HACCP. Firma może także pochwalić się Międzynarodowym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności BRC oraz standardem IFS.
Wraz z zakładem produkcji mięsa wołowego w Szczuczynie, własną flotą i magazynami Wimax od ponad 30 lat przygotowują polskie mięso według europejskich i światowych standardów. Jakość, profesjonalizm i etyka biznesowa wsparta specjalistyczną wiedzą przekładają się na zaufanie partnerów biznesowych i współpracowników.
Mięso od Zakrzewskich
Grupa Zakrzewscy działa na zasadzie synergii, łącząc doświadczenie, wiedzę i najnowsze technologie, by dostarczyć klientom najwyższą jakość i prawdziwy smak. Od przygotowania każdej sztuki aż po dostawę świeżego mięsa do sklepów i restauracji. Dobrostan zwierząt jest integralną częścią całego procesu produkcji mięsa – to sekret jakości i gwarancja bezpieczeństwa konsumentów.
W 2005 roku Dariusz i Janusz Zakrzewscy założyli własne gospodarstwo rolne, specjalizujące się w hodowli bydła. Dwa lata później powstał zakład rozbioru mięsa z nowoczesnymi systemami identyfikacji co do sztuki mięsa.
Dzięki innowacyjnemu podejściu w 2022 roku grupa Zakrzewscy mogła pochwalić się nowoczesną linią rozbioru mięsa wołowego o wydajności 100 ton na zmianę.
Obecnie Grupa Zakrzewscy to 1000 wykwalifikowanych pracowników. Zakłady współpracują z ekspertami z całego świata, w tym z Argentyny i Urugwaju. Partnerzy Zakrzewskich to sieć ponad 5000 rolników i dostawców. Każdego dnia rodzinne tradycje przeplatają się z nowoczesnymi technologiami i ulepszeniami.
Towary od Zakrzewskich trafiają do klientów w Europie, Afryce, Azji i Ameryce Północnej. Dbałość o proces produkcyjny, zarządzanie jakością i ciężka sumienna praca przełożyła się na liczne certyfikaty, nagrody i wyróżnienia.
Flota Zakrzewskich
Własna flota zakładów Zakrzewscy to samochody-chłodnie i specjalistyczne pojazdy do przewozu żywych zwierząt. Dzięki czemu transport jest szybki i bezpieczny – prosto od hodowców aż do odbiorcy końcowego. Specjalistyczna flota Zakrzewskich spełnia najwyższe europejskie i światowe standardy. To gwarancja, że mięso wołowe i wieprzowe od chwili rozbiórki aż po dostawę zachowuje świeżość, aromat i smak.
Własna flota daje także kontrolę nad logistyką, umożliwiając szybką reakcję na zmienne warunki rynkowe i umożliwia elastyczność w dostawach, co jest kluczowe w dynamicznym środowisku branży mięsnej.
Dlatego inwestycja w własną flotę samochodów-chłodni była strategicznym krokiem, który umocnił pozycję firmy na rynku i zapewnił niezawodność w dostawach, co przełożyło się na lojalność klientów i dalszy rozwój biznesu.
Rozwój Grupy Zakrzewscy
Grupa Zakrzewscy to nie tylko produkcja i dostawa mięsa! W skład Grupy wchodzi także firma Fento zlokalizowana w Warszawie. Fento to eksperci wyspecjalizowani w dostawie i sprzedaży najwyższej jakości wołowiny i wieprzowiny.
Chcesz spróbować mięsa od Zakrzewskich? Wystarczy, że odwiedzisz swój ulubiony sklep. W 2015 roku do grupy Zakrzewscy dołączyły Zakłady Mięsne Stanisławów, które poszerzyły ofertę o wyjątkowe wędliny, kiełbasy i wyroby mięsne.
W 2019 roku Grupa Zakrzewscy umieściła wyjątkowe miejsce na mapie Polski! W zakładach mięsnych w Szczuczynie połączenie innowacji z tradycją stało się gwarancją najwyższej jakości! Zakład w Szczuczynie odpowiedzialny jest za ubój, ćwiartowanie, mrożenie i dystrybucję mięsa wołowego. Wyposażony w 7 chłodni półtusz i 4 chłodnie ćwierci ma powierzchnię 18 000 metrów kwadratowych! Innowacyjne technologie, wykorzystanie przy projektowaniu zakładu pozwalają na dowolne programowanie metodologii sortowania półtusz i ćwierci w chłodniach: wiekiem, płcią, masą, klasami mięsa.
Od momentu, gdy bracia Zakrzewscy postawili pierwsze kroki w uboju i sprzedaży mięsa, aż po nowoczesne zakłady produkcyjne i zaawansowane technologie, Grupa Zakrzewscy wyznacz nowe standardy jakości i innowacji w branży mięsnej. Poprzez nieustanny rozwój, inwestycje w najnowsze technologie i zaangażowanie w dbałość o środowisko naturalne, rodzinna firma zdobyła reputację solidnego i wiarygodnego dostawcy mięsa, cenionego przez klientów na całym świecie. Historia Grupy Zakrzewscy to nie tylko opowieść o biznesie, ale również o ludziach, pasji i zaangażowaniu w tworzenie jakości i tradycji polskiej wieprzowiny i wołowiny.
Podziel się tym postem